Biodieselul și vremea rece

BIODIESELUL ȘI VREMEA RECE NU SE AMESTECĂ ÎNTOTDEAUNA

 

Biodieselul este un combustibil regenerabil, biodegradabil, utilizat în motoarele cu aprindere prin compresie și este fabricat din uleiuri vegetale, grăsimi animale sau grăsimi de gătit reciclate. Biodieselul este un combustibil cu ardere mai curată și poate fi ars în formă pură sau amestecat cu combustibili diesel convenționali.

  • B2: 2% biodiesel amestecat cu 98% motorină
  • B5: 5% biodiesel amestecat cu 95% motorină
  • B10: 10% biodiesel amestecat cu 90% motorină
  • B20: 20% biodiesel amestecat cu 80% motorină
  • B100: 100% biodiesel amestecat cu 0% motorină

Asociația producătorilor de motoare a indicat că utilizarea biodieselului până la B5 nu ar trebui să cauzeze probleme la motor sau la sistemul de combustibil. Cu toate acestea, unii producători pot oferi acoperire de garanție pentru B20 și mai mult în condiții specifice.

EFECTELE VREMII RECI ASUPRA BIODIESELULUI

 

Amestecurile mai mari de biodiesel pot crea probleme de performanță a motorului din cauza proprietăților slabe de curgere la rece. Performanța depinde de amestecul de biomotorină, uleiul de alimentare și caracteristicile petrol-diesel. Amestecurile scăzute de biomotorină (adică B5) tind să aibă rezultate mai similare cu motorina convențională pe vreme rece (adică motorina obișnuită nr. 2). Ambele au niște compuși care se pot cristaliza la frig extrem. În plus, un conținut mai scăzut de grăsimi saturate creează, în general, un biodiesel mai bun pentru vreme rece.

Cu toate acestea, biodieselurile cu amestec mai mare vor tinde să se gelifice (sau să înghețe) mai repede. În esență, pe măsură ce temperaturile devin mai scăzute, veți observa o pierdere de putere pe măsură ce gelurile de combustibil au ca rezultat înfundarea filtrelor și a conductelor de combustibil înfundate. În cele din urmă, motorul tău se va opri.  

CARACTERISTICILE VREMII RECE

 

Puteți măsura caracteristicile de vreme rece ale unui combustibil diesel folosind o varietate de teste, inclusiv:

  • Vâscozitate : Măsoară rezistența la curgere la o temperatură stabilită
  • Cloud Point : temperatura la care cristalele mici, solide sunt văzute pe măsură ce combustibilul se răcește
  • Punct de turnare : cea mai scăzută temperatură la care există mișcare a combustibilului atunci când recipientul este răsturnat.
  • Distilarea simulată : Măsoară volatilitatea combustibilului în intervalul de temperatură

Testarea punctului de tulburare și a punctului de curgere sunt adesea folosite ca o estimare pentru punctul de obturare a filtrului rece – un combustibil ar putea funcționa într-un motor dacă temperatura este sub punctul de turburare, dar nu va fi sub punctul de curgere. Biodieselul tinde să aibă o gamă mult mai restrânsă de temperaturi (adesea o diferență de câteva grade) între punctul de turbire și punctul de curgere.

Alte teste care pot fi utile pentru monitorizarea performanței motorinei pe vreme rece includ punctul de obturare a filtrului rece (CFPP) sau testul FAME (Fatty Acid Metil Ester).

ÎMBUNĂTĂȚIREA PERFORMANȚEI PE VREME RECE

 

Există câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a îmbunătăți performanța pe vreme rece cu biomotorine și combustibili diesel convenționali.

  1. Testarea sezonieră a combustibilului: combustibilii trebuie testați înainte de iarnă pentru a determina performanța așteptată pe vreme rece
  2. Utilizați aditivi pentru combustibil: amestecatoarele de combustibil și furnizorii luptă împotriva cristalizării adăugând un aditiv pentru îmbunătățirea fluxului la rece
  3. Testarea contaminării: testați rezervoarele de stocare în vrac pentru apă și alți contaminanți
  4. Preveniți contaminarea apei înainte de a începe: procedurile bune de întreținere a rezervorului pot preveni pătrunderea apei în rezervoarele de stocare
  5. Păstrați-l cald: un garaj încălzit este cel mai bun loc pentru a pune un vehicul diesel atunci când nu este utilizat. Dacă nu sunt disponibile, încălzitoarele blocului motor vă pot ajuta să vă mențineți motorul cald atunci când nu funcționează.

Biodieselele cu amestec ridicat pot cauza probleme cu motorul în climatele cu vreme rece. Pentru a asigura o performanță bună, colaborați cu furnizorul dvs. de combustibil pentru a determina amestecul de biodiesel adecvat condițiilor dvs. meteorologice. În plus, urmați cele mai bune practici de întreținere în timpul iernii și faceți teste de rutină pentru combustibil diesel , astfel încât să puteți menține un nivel constant de performanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *